Saltsarako:
- Txipiroi tinta-poltsa bat
- Baratxuri ale 1
- 100 mililitro ardo zuri
- 100 mililitro arrain-salda
- 150 gramo tomate saltsa
- Piper berde 1
- Piper txorizero mami koilarakada 1
- Oliba-olioa
- Gatza
PRESTAKETA:
Jarri ura sutan, gehitu itzazu arrautzak eta utzi egosten 10-12 minutuz. Epeltzen utzi, oskola kendu, zatitxo txikitan zatitu eta bol batera eraman. Jarri zartagin batean olioarekin tipula xehatua, baratxuria, gatz pittin bat eta sukaldatu. Gehitu garroak, mugitu koilara batekin eta guztia egiten denean, kendu ezazu.
Bola batean, sofritua eta arrautza txikitua gehitzen ditu. Sartu ondo eta sartu pastel-mahukan. Bete aldez aurretik garbi dauden txipiroiak. Betegarria atera ez dadin, itxi zotz batekin.
Jarri sutara jaisten den kazola batean oliba-olio zorrotada bat eta gehitu txipiroi beteak. Bi aldeetatik sugarretan sartu eta kendu kazolatik.
Kazola berean, tipula, baratxuria eta piper berdea txikituta, gatz pitin bat eta mugitu. Gorritzen hasten denean, gehitu piper txorizeroa, txipiroi tinta eta ardo zuria. Mugitu eta utzi sukaldean alkohola lurrundu arte (bi minutu gutxi gorabehera).
Sartu tomate-saltsa eta arrain-salda. Mugitu eta utzi 10 bat minutuz janaria prestatzen. Pasa saltsa puregailu batetik testura finago bat lortzeko.
Sartu saltsa berriro sutara jaisten den kazolan. Kendu zotzak txipiroietatik eta gehitu kazolara. Mugitu kazola mugimendu zirkularretan txipiroiak saltsaz ondo estalita gera daitezen, eta utzi egosten 30 bat minutuz su baxuan, samur egon arte.
Txipiroiak bere tintan zerbitzatu, perrexil adaxka batekin apaindu eta arroz zuriarekin lagundu.
ย ย ย *Arroz zuria gehitu daiteke.