Saltsarako:
- 3 tipula
- 4 azenario
- 2 ogi xerra frijitu edo txigortu
- Baso bat/2 ardo zuri
- 3 baso ur bero
- Oliba-olio birjina estra leuna
- gatzaย
JARRAIBIDEAK:
Piperrak prestatzea:
Lehenik eta behin, papurtu gatz gabeko bakailaoa eta gorde. Ondoren, tipula zuritu eta txikitu zati finetan zartagin batean, urtu gurina eta gehitu txikitutako tipula. Sukaldatu su ertainean, tipula gardena izan arte. Hurrengo pausoan, gehitu bakailao papurtua eta sukaldatu minutu batzuetan. Gero, gehitu irina eta intxaur muskatua, etengabe mugituz osagai guztiak ondo integra daitezen. Bota esnea pixkanaka, pikorrak saihesteko mugitzen jarraitzen duzun bitartean, sukaldatu nahasketa lodi bat lortu arte. Bete pikillo piperrak nahasketarekin eta itxi kontu handiz. Azkenik, pasatu piperrak irinetik eta arrautza irabiatutik frijitu zartagin batean olio beroarekin, gorritu arte, eta gorde.
Saltsa prestatzea:
Bigarrenik, zuritu eta moztu tipulak eta azenarioak zati txikietan. Zartagin batean oliba-olioarekin, sofritu tipulak eta azenarioak gorritu arte. Gehitu ogi frijitua edo txigortua eta nahastu ondo. Bota ardo zuria eta utzi alkohola lurruntzen. Gero, gehitu ur beroa eta su motelean barazkiak samurtu arte. Birrindu nahasketa saltsa homogeneo bat lortu arte. Azkenik, dastatu eta egokitu gatza zure gustuaren arabera.
Montajea:
Hirugarrenik, jarri piperrak plater batean. Bota saltsa piperren gainetik. Zerbitzatu bero eta gozatu plater zoragarri honekin!