PRESTAKETA:
Hasteko, tipula juliana eran txikitu ezazu, piperra tamaina ertaineko zerrendatan, ikus daitezen, eta baratxuria txiki-txiki moztu ezazu. Osagaiak mugitzea ahalbidetzen dizun kazola handi eta zabal batean, olio pixka bat jar ezazu eta bertan, tipula, piperra eta baratxuria egin itzazu. Osagaiak biguntzen utzi itzazu.
Piper txorizeroa ur berotan jarri ezazu eta bere haragia koilara baten laguntzarekin atera ezazu. Kontserban dagoen piper txorizeroaren haragia ere erabil dezakezu, emaitza bikaina ematen duena eta erabiltzeko oso erosoa dena.ย
Ardo zuria gehitu iezaiozu, eta alkohola lurruntzen utzi ezazu. Patatak zuritu eta ebaki itzazu, pusketek fekula gehiago aska dezaten, eta, horren ondorioz, ateratzen den salda, pixka bat gizenduko da. Patatak nahasteari erantsi itzaizkiozu, piperrauts-ganibet punta baten ondoan, eta gatz atximur eder batekin.
Sua igo eta salda, erramu hostoekin eta bi tomate koilarakadekin nahastu ezazu. Nahi izanez gero, perrexil adaxka bat jar dezakezu egosten, baina kontuz, gero kendu beharko duzu. Salda irakiten hasten denean, sua minimora jaitsiko duzu berriro. Hemendik aurrera, lapikoaren heldulekuak astinduz bakarrik mugitu ezazu. Horrela, patatak osorik mantenduko dira.
Su motelean utzi itzazu hogeita hamar bat minutuz, patatak ia desegin arte, eta denbora hori aprobetxatu ezazu hegaluze takoak errepasatzeko, zati txikitan ebakiz, eta izan ditzazketen arantzak kenduz. Hogeita hamar minutu igaro ondoren, hegaluzea kazolan gehitu ezazu, sua itzali eta zingirak hondar-beroarekin egiten utzi itzazu. Bost minutuko atsedenaren ondoren zerbitzatu dezakezu.
Kremarako:
- 1/2 litro esne oso
- 2 gorringo eta arrautza bat osorik
- 120 gr azukre hauts
- 50 gr irin
- 2 koilarakada ron
- Banilla-zorro bat
JARRAIBIDEA:
Ontzi batean, zatitan moztutako gurina, azukrea eta gatza gehitu, eta ondo landu itzazu. Jarri 4 gorringoak, gero 2 arrautzak, eta landu ezazu berriro nahasketa. Behin masa leuna eta homogenoa dagoenean, bahetu irina eta legamia batera, eta gero gehitu ezazu masara. Kontuz, masa ez da itsatsi behar. Osatu bola bat, bildu plastiko-paperean eta utzi ezazu hozkailuan pausatzen ordubetez gutxienez.
Ontzi batean jar ezazu esnea banilla-zorroarekin irakiten. Aholku moduan, isuri ezazu ur pixka bat lapikora eta gero kendu ezazu soberakina esnea berotu aurretik. Horrela, esnea ez da itsatsiko. Bol batean irabiatu ezazu azukrea, gorringoak eta arrautza osoak nahasketa lehun bat lortu arte. Gehitu ezazu irina pixkanaka, etengabe irauliz. Esnea irakiten dagoenean, kendu ezazu banilla-zorroa eta isuri ezazu esnearen ERDIA pixkanaka nahasketan, nahasten duzun bitartean.
Gero, sutatik kanpo, isuri ezazu nahasketa hori lapikora. Itzuli ezazu zartagina su ertainera eta nahastu etengabe nahasketa loditu arte. Kendu esnegaina sutatik eta gehitu ron iluna. Esnegaina entsaladeran gorde, filmez estali eta giro-tenperaturan hozten utzi ezazu.
Masa 1/2 zentimetro luzatu ezazu, laukizuzen bat osatuz eta moldearen tamainako zirkuluak moztuz (2 zirkulu molde bakoitzeko). Moldean lehen masa-disko bat jar ezazu, esnegaina erdian isuri eta ertzetik 2 cm-ra arte zabaldu. Gero bigarren diskoarekin itxi ezazu.
Arrautza irabiatu ezazu eta tarta pintzelatu ezazu. 180ยบC-tan aurreberotutako labean sartu ezazu. Laberatu ezazu 30 minutuz, kolore polit bat hartu arte. Egosi ondoren, labetik berehala kendu eta erabat hozten utzi ezazu jan aurretik.